MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, April 27, 2017

Osaka Trip : Day 1

ni memang keje gile....alkisah..sepatutnya 7-11 april kita & damia berlepas ke korea konon2 nak bawa mia tengok musim bunga kt korea...& konon2 adiah beday dia juga la...tapi tu la...kita hanya mampu merancang..tuhan menentukan...setahun bayar deposit booking trip korea, bulan 2 dah bayar full payment...alih2 seminggu sebelum trip travel agent boleh cancel kan trip kami last minit...sakitnya hati tuhan je yang tau....dengan mcm2 dugaan nak dapatkan balik payment ktorg..akhirnya dapat juga refund...

dapat refund tu  7 april 2017 (hari yg sepatutnya kami fly ke korea) pastu kebetulan ari isnin 10 april 2017 ternampak ada pakej osaka kt fb trip jalan jalan (travel agent ni kita pernah follow diorang pegi hatyai..so trusted la..) tros call mira owner trip jalan jalan tanya dia ada kosong lagi tak trip osaka tarikh terdekat?mira kata ada..hari jumaat 14 april 2017 ada trip last utk musim bunga ke osaka...tak fikir panjang lagi dah....ari isnin tu juga kita tros buat payment kat trip jalan jalan....memang last minit betul ni..naseb baik la semua preparation dh siap (sebab awl2 dah beli nak g korea tu kan skali tak jadi..)

gile tak gile la kan...ari jumaat nak fly ari isnin tros book..hahaha...memang dah niat dah..ni klw ada mana2 trip musim bunga waktu terdekat klw ada kosong memang aku nak pegi..tak kira la...disebabkan trip osaka lagi mahal dari trip korea yang sepatutnya kita bawa mia..kita pegi sorang je..xmampu nak bawa mia sekali....

ari jumaat kul 4.30 pagi dah sampai klia2, syamel & qudo tunggu kat airport, kita dari kl memang sorang2..hanya kenal mira je, tapi mira tunggu kat airport kansai sebab dia mmg dah ada kat jepun bawa trip sebelum2 ni...sampai airport jumpa person in charge syamel & qudo dia brief skit2 pasal trip lepas tu dia lepaskan ktorg masuk dalam...masa kt situ baru jumpe dalam 6,7 orang lain dari trip yg sama..tak bertegur lagi masa tu senyum2 je...

flight kami pukul 8.00 pagi amek masa 7 jam.....tah mcm mana kita dapat special seat kat quite zone..so berpecah ngan orang lain...mmg xjumpe diorang dalam flight..ni la kali pertama naik flight lebih dari 3 jam..allah xtau nk cakap camane..tido bangun tido bangun xsampai2 hahaha...dlm hati ni xsabar2 nak nk jejak kan kaki ke jepun...akhirnya kul 3.00 petang kami selamat mendarat kat kansai airport...masa tu la kita jumpe ahli yg lain...mira & sorang lagi guide huda dah tunggu kami kat pintu masuk...

so lepas jumpa mira kami tros ke surau..buat solat jamak pastu tros ke level 3 kat airport utk makan...dah lapa dah masing masa tu...dia ckp nk balik apartment dalam sejam lebih...so ada baiknya makan siap2 kt airport...kami singgah kedai makan nama udon...amek dia nye nasi daging pastu tempura 2 ketol kena dalam RM56 hahaha..mampuih..sekali makan nk dekat 60 inggit..xpela nk merasa makanan jepon kan..mujor tekak kita ni memang suke makanan jepon so xde masalah nk makan...ada yang jenis xle terima sebab xbiasa makanan jepun...

abes makan kami bergerak ke stesyen keretapi naik 2 train untuk sampai ke apartment...train pertama tu dalam 45 minit (lebih kurang erl kita la..) nama dia station namba pastu tuka train kat station tanimachi 9-chome turun dekat area apartment...dari station keretapi nak ke apartment dalam 700 meter heret la luggage masing..adeh penat berjalan tau...mmg berketol2 kaki rasa 6 hari kat jepon berjalan je....

so untuk hari pertama tak ada aktiviti sebab kami sampai apartment dah malam....balik bilik rest je & siap2 utk aktiviti esoknya.....fuh...bila dah jejak kaki kat jepun kan..sumpah rasa tak percaya...yela tahun lepas tgk diah g tokyo bestnye g jepun...memang jepun ni salah satu tempat yg kita teringin nak pegi...tapi tau kos dia mahal...so konon2 mcm angan2 je la dulu...alhamdulillah allah izinkan kita jejakkan kaki kat jepun....mungkin ada hikmah..allah xizinkan kita pegi korea..sebab nak kita rasa pengalaman yg lagi best kat jepun

xzabarrr masa ni
muka teruja nak g jepun hehee

 form ni cam biasa kena isi siap2..isi kan semua details paling penting alamat & no phone kt jepun tu
 dalam flight lagi dah sejuk..
 perairan jepun..skit lg nak sampai ni
 welcome to kansai
 yeay...safely landed
 singgah solat..sini banyak telekung tak bawa keluar pon telekung kita selama kt jepun..seme surau ada telekung
 singgah makan kt udon, kat level 2 airport
 1410 yen nasi ada lauk daging, ngan telor tempura sotong ngan udang air mmg dia bagi air kosong je convert duit kita RM56 hahaha mampuih
 arahan dalam bahasa malaysia pon ada ok! bangga!
gemoknye..hahaha ni antara geng2 awal yg kami kenal dari airport klia2 tp tak bertegur lagi..sampai sini baru tegur2



first train at namba..masa ni bole la update skit2 ada wifi

masa ni dah malam..sejuk dah terasa..tapi xde la sejuk gile2 tp still sejuk


 kat kiah & kak siti dari klmasa sampai apartment dah teruja tgk osaka castle atas bukit tu
 masuk dalam bilik lagi teruja...sebab view mengadap castle..terbaik la..memang semua orang dpt view mengadap castle
,
ni bilik kt apartment ktorg...bersepah sikit sebab bilik ni mira & huda (guide) dah duduk 2minggu sebelum kita sampai...) so kita duduk sebilik ngan mira, huda pindah bilik lain...bilik ni luas...sebab nye trip jalan jalan ni mementingkan keselesaaan esp bila nak solat...biasa klw bilik hotel mmg ngam2 je space..solat pon terpaksa atas katil...ni ada juga space dalam apartment ni ada meja makan (lupa amek seluruh gmbr apartment ni) kecik ni bilik air pon kecik...comei je mcm mainan ahaha..pintu masuk pon pendek je..sape tinggi kena tunduk la..



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

3 ribu orang memberikan idea bernas:

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

sis..lepas ni kena g tokyo pulak...hehehehe

Maksue said... [Reply to comment]

nana boleh share joint group jalan2 yg mana? nak travel takde geng dah sekarang

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

fuhh nekad sungguh nana travel sorang2 tuuuuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...