MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, May 31, 2017

jerangkang waterfall part 1

dah lama saya tinggalkan dunia camping...lama santa..last camping masa form 3.memang teringin nak tido kat hutan..cuma tu la bila kita dah bekeluarga semua aktiviti tu terbatas...tp sekarang saya da ada masa untuk benda2 ni semua..saya bole buat aktiviti yg saya dah lama teringin, aktiviti yg dah lama saya tinggal...ahh seronoknya!

aritu kita ada la join trip ke jerangkang ikut trip MAG (mountain adventure group) ni kali kedua join outing ngan diorang...bayaran hanya RM70 je trip 2 hari 1 malam ke air terjun jerangkang dekat maran pahang.

kami bertolak dari lrt gombak pukul 12 tengah malam..mcm biasa carpool la..park kete kt lrt gombak then tumpang kawan2 lain..perjalanan ke simpang sri jaya tu lebih kurang 2 jam lebih..tapi biasa la kita berhenti2 tunggu kawan seme...dekat kul 4 juga sampai sri jaya..sampai kt surau port utk naik 4wd tu kami park kete kt kedai makcik nasi lemak..pastu tido kt surau sementara tunggu subuh..dah subuh tu solat siap2 brekfast kul 6.30 pagi haha gile awal bekpes weh...

kul 7.30 ktorg seme naik 4wd nak masuk ke jerangkang fyi kenderaan biasa mmg xlepas sebab jalan tak berturap lepas tu lecak2 lopak2 air seme mmg kete biasa xlepas...dari surau tu nak ke pintu masuk jerangkang ada la dlm 45 minit naik 4wd..jalan tu xyah cite teruk...lobang sana lecak sini sampai muntah2 la hahah..pening weh dah la sempit2 duduk kt belakang mana ngan beg nye lg mana ngan orang lg sempit2..

setelah mengaharungi perjalanan yg memeningkan tu sampai la sudah kita dekat pintu masuk jerangkang...dari situ nak ke campsite kami kena mendaki sejam gitu...sepanjang2 perjalanan tu banyak la air2 terjun yang cantik gile..masyallah air dia mmg tak tercemar sebab jauh ke dalam kan...ni bukan kawasan reaksi biasa2 ni..xde orang dtg pon kecuali kaki hiking je..

tapak perkhemahan kami kat air terjun level 11 memang mencabar trek dia sebba banyak akar..mmg asik tersadung2 je....setelah sejam berjalan akhirnya sampai juga kat campsite kami...sampai je diorang terus set tempat masing2 pasang khemah pasang hammock...sementara tunggu lunch tu kita makan la dulu bekas sandwich sardin yg kita bwa bekal...abes licin jadi rebutan kawan2..hehe...

lunch kami aritu di masak oleh abang aii...serius sedap dh mcm mak2 kita masak dah...org camping biasa masak simple2 je kan sadin telur kan ni ha amek ko kurma ayam dia kasi..siap ada ayam goreng ngan sayur kubis terbaik lah!!

siap makan apa lagi...masa untuk mandi!!!!!! fuhh nikmat gile weh panas2 tu kan mandi plak air terjun sejuk gile tu...fuhh nikmat tak terkata...seronok gile!! mmg tu je la keje kami..mandi makan dah penat tido pastu malam tunggu abg aii masak dinner..makan..pastu tido hahaha....adoi gemok aku 2 ari masuk utan aritu

dah mcm sadin!



take 5!
yeayy dah sampai

pakcik & makcik kantin hahaha
our chef
dapp oii kurma ayam

lunch kami..siap bawa sambal hitam sikit pon jadi kegilaan kawan2
masa untuk mandi!!


ni je gadis2 dlm grup tu lain seme lelaki
4 dari kanan seme grup 30an
2 dari kiri tu adik2 20an
dinner..tolong kopek telur abg aii masak kari telor


dinner time!!
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, May 30, 2017

jelajah gua kota gelanggi

ni gua ke-2 kita explore aritu trip gua maloi kat negeri sembilan, kali ni gua kota gelangi kat jerantut pahang...beza sangat ngan gua batu maloi aritu yang 98% dalam keadaan basah kali ni explore gua yang xde nak berbasah2 hehe..tak memenatkan...best and seronok..

cam biasa kami carpool dekat 11 kereta semuanya..meriah memang meriah...bayaran RM40 termasuk dengan makan tengahari.kul 8 gerak dari lrt gombak, berhenti2 tepi jalan cukupkan konvoi segala kul 10 baru sampai kat pintu masuk gua..

kami start masuk gua kul 10.30 dalam gua tu ktorg tempuh 7 gua..ada gua sanding, gua gelap, gua kepala gajah, gua potret mcm2 la setiap gua tu ada kisah & motis nye sendiri...and dalam gua tu kita akan dpt tengok mcm2 rupa bentuk hakisan batu yg menyerupai gajah, singa keris eh mcm2 bentuk la..

ktorg habis explore semua gua tu lebih kurang kul 2 petang..sampai kt port gua last tu kami lunch dulu kt situ then baru teruskan ke gua last iaitu gua tongkat..best..tak penat sangat..even berlecak peluh2 lencun segala...

balik tu kami singgah makan mertabak feri (femes kt jerantut katanya..) lepas tu malam tu kami singgah tepi sungai temerloh makan ikan patin masak tempoyak..baru la lengkap perjalanan ke pahang klw makan ikan patin..hehee....




tempat mat kilau bertapa satu masa dulu














dah siap2 mandi comei2 dah...nak g makan
.
mertabak ferry
ni alkisah tertinggal wallet kt kedai ni..dah makan siap seme..dah gerak dalam 15 minit gitu tetiba ada org call ckp wallet tertinggal kt kedai mertabak..apa lagi..cargas la patah balik kt kedai tu..mujor ada name card kita dalam wallet tu...klw tak de mmg tunggu la org tu pos ke rumah...tq adik pekerja mertabak ferry..jujur nya dia..klw dpt org lain tah2 wassalamu dah
ikan patin tempoyak yummeh!!!
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, May 29, 2017

setelah kemarau berpanjangan

adoi..lama sgt rasanya tak menang contest...sibuk melampau.....ni pon dlm bz2 gigih juga update entry jepun & redang...sayang rasa nak tutup blog ni...sebab kdg2 ada je org sms nape xupdate blog..hahaha adoi xsangka kita ada orang rindu ek kita bebel2 sini..


ok ni saje nk share menang contest aritu..lama dh xmenang apa2 kan..ada juga la rezeki kecik2...ni dedua contest yg xmemerlukan modal..

yang ni join masa ada keje kt homedec kl convex aritu...saje la snap pic kt situ pastu submit..xsangka plak menang..mmg xde target menang sebab dia nk kreatif pic...tp klw dh nama rezeki kan
hadiah dia dpt barang sharp ada 3 unit mixer & 4 unit breadmaker tak tau lagi apa yg kita menang..nanti diorang akan email utk attend prize giving
 ni contest ni kt ig repost je...sadis btol ni..kita kemain la semangat nk tgk cite ni sebab mmg tgu cite ni..skali terlepas date tayangan..hahah xguna btol...ni la di kata klw bukan rezki..dh menang tu rezki dah...tp xde rezki nk tgk plak

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, May 26, 2017

osaka trip : hunting for sakura again!

haih...tak puas ati nye pasal kan..xpuas amek gambar ngan bunga sakura, ari ke-5 tu setengah dari group dalam 8 orang pagi2 dah gerak g airport.kami yang lagi setengah balik 19 haribulan so ada extra 1 hari..pagi tu memang aktiviti free and easy..sebab guide pegi airport hantar setengah ahli rombongan balik malaysia..so tinggal la kita sorang dalam bilik...pastu ada stengah lagi ahli rombongan masing2 ada aktiviti masing ada yg pegi jalan2 ada yg g shopping so kita pon decide nak kayuh basikal g amek gambar sakura

apartment mmg ada sediakan 2 biji basikal so kita pon amek la satu kayuh g taman belakang apartment tu dekat ngan osaka castle xjauh la klw kayuh basikal pon xsampai 1km sebab kena pusing sungai tu baru bole masuk kt taman yg ada sakura tu...

pepagi buta dah kayuh..hahaha sini kul 4 dah cerah..rilek je kayuh beskal sorang2..alhamdulillah tak de rasa takut or terancam pon kt sini orang kata kan jepun negara selamat..so far kita mmg rasa selamat la..xde la nk cakap besar kan..kita minta la elak benda xelok....ada satu contoh aritu g beli barang kat kedai wallet, henpon, gopro tertinggal dalam bakul basikal..kita sedap la pilih2 barang skali nak bayar lupa wallet seme dalam bakul basikal...keluar2 nengok seme menda tu elok lg dalam bakul..klw kat malaysia?wassalamu dah......

mmg puas la kita ronda satu osaka castle tu ngan basikal...nak jalan kaki complete kan satu pusingan agak jauh lebih kurang 5km nak pusing satu tembok osaka castle tu...masa ari kedua ktorg datang situ mmg xde la nak tawaf satu tembok kan....so ada kesempatan naik basikal tu abes la kita ronda....yang bestnya cucaca sejuk sikit tak berpeluh, mekap pon maintain je walaupon kayuh berkilo2 tawaf osaka castle hehehe....


 ni pantry bole masak2 skali
 breakfast kita ari ke-4 roti, air kotak jem seme di sediakan tp roti depa xsedap haha...liat sungguh aih..xpela wat alas perut jadi la kan....makan ngan serunding kita bawa dari malaysia
























Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...