MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, May 31, 2017

jerangkang waterfall part 1

dah lama saya tinggalkan dunia camping...lama santa..last camping masa form 3.memang teringin nak tido kat hutan..cuma tu la bila kita dah bekeluarga semua aktiviti tu terbatas...tp sekarang saya da ada masa untuk benda2 ni semua..saya bole buat aktiviti yg saya dah lama teringin, aktiviti yg dah lama saya tinggal...ahh seronoknya!

aritu kita ada la join trip ke jerangkang ikut trip MAG (mountain adventure group) ni kali kedua join outing ngan diorang...bayaran hanya RM70 je trip 2 hari 1 malam ke air terjun jerangkang dekat maran pahang.

kami bertolak dari lrt gombak pukul 12 tengah malam..mcm biasa carpool la..park kete kt lrt gombak then tumpang kawan2 lain..perjalanan ke simpang sri jaya tu lebih kurang 2 jam lebih..tapi biasa la kita berhenti2 tunggu kawan seme...dekat kul 4 juga sampai sri jaya..sampai kt surau port utk naik 4wd tu kami park kete kt kedai makcik nasi lemak..pastu tido kt surau sementara tunggu subuh..dah subuh tu solat siap2 brekfast kul 6.30 pagi haha gile awal bekpes weh...

kul 7.30 ktorg seme naik 4wd nak masuk ke jerangkang fyi kenderaan biasa mmg xlepas sebab jalan tak berturap lepas tu lecak2 lopak2 air seme mmg kete biasa xlepas...dari surau tu nak ke pintu masuk jerangkang ada la dlm 45 minit naik 4wd..jalan tu xyah cite teruk...lobang sana lecak sini sampai muntah2 la hahah..pening weh dah la sempit2 duduk kt belakang mana ngan beg nye lg mana ngan orang lg sempit2..

setelah mengaharungi perjalanan yg memeningkan tu sampai la sudah kita dekat pintu masuk jerangkang...dari situ nak ke campsite kami kena mendaki sejam gitu...sepanjang2 perjalanan tu banyak la air2 terjun yang cantik gile..masyallah air dia mmg tak tercemar sebab jauh ke dalam kan...ni bukan kawasan reaksi biasa2 ni..xde orang dtg pon kecuali kaki hiking je..

tapak perkhemahan kami kat air terjun level 11 memang mencabar trek dia sebba banyak akar..mmg asik tersadung2 je....setelah sejam berjalan akhirnya sampai juga kat campsite kami...sampai je diorang terus set tempat masing2 pasang khemah pasang hammock...sementara tunggu lunch tu kita makan la dulu bekas sandwich sardin yg kita bwa bekal...abes licin jadi rebutan kawan2..hehe...

lunch kami aritu di masak oleh abang aii...serius sedap dh mcm mak2 kita masak dah...org camping biasa masak simple2 je kan sadin telur kan ni ha amek ko kurma ayam dia kasi..siap ada ayam goreng ngan sayur kubis terbaik lah!!

siap makan apa lagi...masa untuk mandi!!!!!! fuhh nikmat gile weh panas2 tu kan mandi plak air terjun sejuk gile tu...fuhh nikmat tak terkata...seronok gile!! mmg tu je la keje kami..mandi makan dah penat tido pastu malam tunggu abg aii masak dinner..makan..pastu tido hahaha....adoi gemok aku 2 ari masuk utan aritu

dah mcm sadin!



take 5!
yeayy dah sampai

pakcik & makcik kantin hahaha
our chef
dapp oii kurma ayam

lunch kami..siap bawa sambal hitam sikit pon jadi kegilaan kawan2
masa untuk mandi!!


ni je gadis2 dlm grup tu lain seme lelaki
4 dari kanan seme grup 30an
2 dari kiri tu adik2 20an
dinner..tolong kopek telur abg aii masak kari telor


dinner time!!
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

1 ribu orang memberikan idea bernas:

Norliza Nordin said... [Reply to comment]

ade nampak taik bintang tak kak. rtu pergi dorang ckp mlm2 byk taik bintanggg.. hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...