MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, June 12, 2017

osaka trip : bye bye jepun...

ok last entry pasal jepun...apa lg nak cite eh...ok kita share skit2 la...info2 or cite2 menarik sepanjang kat jepun k...

sepanjang ada kt jepun apa yg kita tengok jepun ni negara yg bersih..........ko xkan jumpe tong sampah kat tepi jalan, kt stetesen keretapi mmg xkan jumpe tong sampah..so apa jadi?bile kita ada sampah bekas2 jajan ke mmg kena sumbat dalam beg...dah sampai apartment baru buang...tu pasal la xde sampah merata2 kt jepun ni...ko sendiri otomatik rasa segan nk buang sampah merata...

tak de jumpa perempuan mengandung sepanjang 6 hari kt jepun ni...and tak de juga jumpa orang yg couple2 pegang2 tangan cium2 kat khalayak ramai..dating2 kat taman memang xde...

negara yg selamat...kita ada cite yg tertinggal wallet, phone, gopro dalam bakul basikal kan...sampai abes aku soping baru teringat keluar2 nengok ada lg barang tu dlm raga basikal...

jarang2 nak nampak motor kat jalan raya....klw ada pon diorg pakai moto besar..xde moto kapcai2 ni...

kat jepun sape ada kereta tu kira kaya la..apa taknya parking kete mahal yang amat..sejam RM40 ko mampu??

orang jepun ni jenis xde nak heran nak peduli kat orang..xde nak rekod2 kejadian pelik2 yang jadi mcm kt malaysia ni skit2 rekod pastu viral..diorang mmg xde masa nak dulik hal oran

public transport esp train mgm sangat efisen..xde nak kena tunggu lama2 mmg sharp & punctual...klw kt malaysia kita ada 6 jenis train lrt star, monorel, putra lrt,mrt, komuter, erl. ket jepun ada 21 jenis train..ko bayangkan mcm rakyat jepun mmg bergantung dengan train je..klw kita kt masjid jamik tu ada 2,3 cabang utk utk exit kt jepun sampai ada 9 cabang exit...klw sesat xtau la ko keluar kat mana...hahaha

klw di tanya kita..nak pegi lagi tak jepun?jawapan kita nakkkkkkkkkkkk..jepun best..tp xnak g osaka lagi la..nak g sapporo plak..orang kata situ cantik lagi2 time winter....insyallah berangan dulu kan..mana tau nanti jadi kenyataan...mcm g jepun ni pon mula2 berangan je dulu..mana nak sangka jadi kenyataan...dari nak g korea nah..allah bagi lagi best dapat g jepun..syukur...klw allah tak izin xde sampai nye kita kat sini



packing2 nk balik..lugage berat 10kg...main tipu masa kat airport sorok beg mmg tak timbang masa kat kaunter check in..jepun straight tau..siap henbeg dia kira skali suh timbang...utk bawa naik kabin mmg xle lebih 7kg
last day bfast br la sempat pegang kuali ngan sudip ala msk telor je pon...nak abeskan stok telor bli kt lawson buat egg wrap tak teringat nk bawa sos cili & kicap...ni pon org kasi sos..pasni klw travel mmg kena bwa sos cili..hahaha
lawson tmpt fav utk bli stok makanan
pagi sebelum checkout sempat lagi naik basikal ronda castle utk kali terakhir


budak2 masuk skolah seme pakai beg sama..tau x kat market berapa harga beg skolah diorang?rm2k duit kita...pastu kan diorg sampai je pintu masuk skolah diorang akan tunduk hormat kt pak guard yg jaga depan pintu sekolah & tunduk hormat kat sekolah sebelum masuk


diorg klw nampak kita nk amek gmbr mmg dia cpt2 lari
shopping last day kt keihan mall...nak bli kasut xde size plak
harga mmg murah dr malaysia
ni punca utama keluar g keihan mall..diah pesan bli beg anello kt sini dalam RM130 bole dapat klw kt malaysia harga RM299


apartment kami
mewah kan teksi dia..maserati tu...



lunch dulu...
aih rindu la tempura diorang..sedap gile...
babai osaka...
ni antara souvenir yg sempat di beli..xde beli apa sgt pon..bli yg mampu milik je haha..souvenir mmg bli kt daiso dapat la serendah 100 yen = rm4 tshirt tu selai RM40 coklat kapal tu sekotak RM4.00 gitu sedap weii

coklat kit kat ni masam
ni mmg coklat fav...sepanjang kt sana mmg keje nye borong coklat ni je kt lawson..di sebabkan semua org pakat bli maka berebut2 la memasing asal msk lawson kdg dpt amek 3 je..yg lain org lain berebut haha..tu psl tiap kali jmpe lawson mmg singgah beli.
souvenir utk mia fridge magnet tu 4 dapat free..sebab tolong makcik kedai tu packing2 haha...
souvenir utk officemate


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

1 ribu orang memberikan idea bernas:

Norliza Nordin said... [Reply to comment]

syioknyee ke jepunnn.. belum ade rezeki ke sane lagiii hihii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...