MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, January 10, 2018

31.12.2017 : kl-gold coast, australia

alhamdulillah...kata orang rezeki jangan ditolak musuh jangan di cari..sebenarnya tiket ke australia ni saya dapat free dari kawan contest, dia menang peraduan riang ria tahun baru gold coast 2018 dekat fb babas malaysia kenapa jawab satu soalan mudah dalam masa terpantas dah menang 2 tiket ke gold coast.

2minggu sebelum fly kawan saya ckp dia xboleh join..saya antara dua masa tu..nak pergi ke tak?klw pergi sorang mcm takut je..so saya cari inisiatif mesej dalam grup whatsapp grup winner babas..last2 saya terjumpa sorang pemenang nama yanti dia ckp dia pergi ngan sepupu dia ina.saya pun minta izin nak join dia ngan kazen dia so ktorg share hotel yg sama..atleast dapat murah sikit pakej klw harga tripple sharing..alhamdulillah diroang ok..so ktorg communicate dalam whatsapp je...sampai la 31.12.2017 baru jumpa kt klia..

babas hanya bagi tiket flight sahaja (termasuk makan & insurans) so pakej kami cari sendiri..saya hanya gugel dan jumpe satu travel agent nama cherish travel asia..sebenarnya ada byk pakej saya survey ada dalam 5 travel agent rata2 semua RM2k keatas..cherish yang paling murah so far..yg travel agent lain banyak hidden charges...so ktorg pon decide amek pakej dengan cherish. perjalanan amek masa 8 jam dari kuala lumpur..fuhhh lamanya dulu g jepun 6 jam pon rasa lama gile dah..ni tambah lagi 2 jam.

untuk yang tak tahu austalia ni sangat straight tak semua barang2 makanan kita boleh bawa masuk sana.klw nak tau apa yg xbole bawa masuk sila gugel...antaranya saya bole cite sini susu atau sebarang produk tenusu dikatakan dilarang bawa masuk (tapi saya bawa nescafe 3in1 yang sah2 ada dairy dalamnye..lepas dengan jayanya)

mcm makanan contoh serunding tak lepas sebab xde label makanan kat pek dia..as long as makanan tu ada label lepas je bawa...lagi satu kena declare list makanan yang kita bawa & JUJUR je declare semua..(ada yang diaorang cek ada yang tak cek) so random je..klw imigresen dia cek & jumpa brg xleh di bawa kena redho je la klw kena lempar dalam tong sampah.tp so far grup kami xde sorang pon barang makanan kena buang semua lepas.


.CHERISH ASIA TRAVELS,camane bole kenal diorang?kita google je pastu jumpe company ni,memula takut juga tertipu mcm pakej korea dulu..tapi sejak dah terkena ngan travel agent nama #jomtravel aritu, kali ni agak berhati2 mcm2 aku cek..
ni harga pakej 6 hari 5 malam gold coast, australia (Triple sharing room)

pakej include : 4 star hotel, 3 theme park (movie world, sea world & paradise country farm),airport transfer,transport ke theme park, lunch 2x

amek pakej ngan diorang, visa diorang buatkan sekali free je..klw buat sendiri kena bayar dalam RM25 bole minta diorang carikan hotel mengikut bajet masing2 tu pun klw ada kekosongan. so sape2 yg rasa nk g travel mencari trusted travel agent saya syorkan
CHERISH ASIA TRAVELS http://www.cherishasiatravels.com/
person incharge nama RIN

muke eksited seme xsaba nak fly
 nasi lemak pak nassir serius sedap...selama ni jarang oder makanan sebab fly tak jauh..aritu g jepun oder nasi ayam mcm hampeh..tp ni sedap so neks time bole oder nasi lemak klw flight lama2
incoming passenger card kena isi sebelum sampai sana..harus dingat kena JUJUR declare apa sahaja yg di bawa utk tak nak masalah kemudian hari..(bawa kasut pon kena declare oii hahaha)
 dah sampai aussie time ni kul 8 waktu tempatan beza 2 jam ngan malaysia
 dari airport ke hotel dalam 45 minit gitu ada transport dtg amek anta ke hotel..later kita review pasal hotel ni ok..
masa ni sampai kul 9 pagi gitu...tak de bilik kosog utk check in so ktorg bertebaran merayau kt surfers paradise, simpan beg dalam luggage room then g ronda sampai kul 1.30 ptg baru ada bilik kosong
 Kisah buah cempedak diluar pagar..

Alkisah mak kita bekalkan cempedak goreng nk mkn kt airport tp bole plak aku lupa cempedak dlm beg,lupa nak makan & tak declare! 


Sampai aiport gold coast kena tahan anjing bau beg kuat!sekali dia cek nah amek kau cempedak..aku tepuk dahi sebab dh cuak psl xde dlm list makanan yg kita bawa..dia tanya ape menda tu?aku jawab cempedak omak den bekal kan...hehehe...

nasib baik xde apa...lepas dgn jayanya..imigresen australia jauh lebih berbudi bahasa dr imigresen malaysia...yang xreti ckp baik2 sound org kuat2 mcm good2.sebenarnya sblm nk g kwn ada pesan xle bawa tu xle bawa ni tp smpai sini diorg xcek pon.. kecuali beg akak la kena selongkar seme cempedak nye pasal hihi..ok moral of the story cempedak lepas bawa g ostolia 😂😂

ni bekalan makanan saya selama seminggu di bumi australia
 ni ktorg punya bertiga combine ahahah banyak kan?
.ni contoh list makanan saya
 list ubat2

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

0 ribu orang memberikan idea bernas:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...