MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, March 1, 2018

info @ tips ke bali


ok kita share pengalaman & tips ke bali buat sesape yg belum pernah pegi utk jadi kan rujukan..sape nak share silakan share...xperlu minta izin.tq

-Kedai makan yang ada lambang halal belum tentu halal yea....majoriti penduduk bali beragama hindu,sebenarnya susah juga nk cr makanan halal yg betul2 halal.memang byk kedai tulis halal...tp tak leh percaya.

-Kat tanjung benoa ada mcm2 water sport activity,ada dua harga satu in rupiah satu in dollar..harga sangat berbeza..klw mat salleh harga almost 3x ganda..so klw sampai kt tmpt water sport activity xyah gatal2 nk cakap english konfem kena cas dalam dollar.harga dollar ngan rupiah sangat berbeza,harga pakej activity dalam dollar diorg cas 3x ganda dr harga rupiah

-Jgn sesekali tukar duit yg kt tepi2 jalan...carilah money changer yg berlesen,yang sah,dipercayai..sebab kt sini ramai tipu..buat trick..kira duit dpn kau pastu dia jatuhkan ke la lantai beberapa keping,klw tak cek balik lepas terima duit mmg kirim salam jela

-Berhati2 klw berjalan ke pantai kuta sebab dekat bali famous dengan kes pukau.klw bole jalan berteman

-Sape yg nak stay hotel five star kt bali dgn harga yg murah sila book time hari nyepi (dlm bulan mac) dpt murah sebab hari nyepi semua org xbole keluar rumah,tourist xle keluar hotel.so hotel memang drop gila harga utk satu hari nyepi tu, bole la feeling ongkaya dok kat hotel mewah yg rege 1500 smlm tu dpt murah gila katanya (nk tau details cer la contact sendiri jgn tanya sy, dpt info dr tourist guide je)

-souvenir kat kuta diorang tak letak tanda harga so diorg sesuka ati je letak harga..kadang harga yg dibagi melampau xmasuk akal...kena pandai tawar

-jangan shopping dekat agung bali & krishna sebab dua2 kedai ni mahal! Klw sesiapa ikut tourist guide diorang sure akan bawa tourist shoping kat situ (sebab diorang ada komisyen kt situ).klw nak beli pon beli fridge magnet je la murah...lain2 mcm tshirt,beg,keychain,scrub,sandal bole beli kat serimpi bali atau deretan kedai area wong solo,berlambak kedai2 souvenir murah kat situ,murah yg xmasuk akal! Souvenir paling murah 10,000 rupiah dalam rm3 lebih.apa yg bole dapat dengan 10,000? Ada canvas bag,selipar pantai,tshirt.sebelum pergi satu2 kedai yg driver bawa survey dulu kedai lain..konfem kedai yg dia bawa bukanlah kedai yg murah






-souvenir tepi jalan kat tegalalang murah,tp tourist guide cakap mahal..dia ckp jgn beli kt situ takut kena ketuk katanya...Harga utk brg yg sama lg murah dari kedai yg dia rekemen tu kt agung bali.

-keychain and souvenir kat barung and kris dan pon murahhhh compare tempat lain.sebelum pintu masuk dewan tu ramai org jual tepi jalan...klw ada pegi situ sila beli!keychain dia murah 10 biji 10,000 (rm3)

-makanan kat bali mahal...lepas tu kebanyakan xkena ngan selera...sangat tak menepati piawaian tekak...hanya wong solo je la yg kena dengan tekak & murah...set nasi ayam penyet rm9 lebih,harga sama kat malaysia.rasanya dtg bali bole kot bawa bekalan makanan...xlalu weh makanan diorg xsedap.



-uluwatu temple : perempuan yang datang haid xbole masuk ke dalam temple, hanya bole bergambar dekat tangga bawa sahaja..(jgn sesekali langgar pantang larang diorang)


-harus cuba spa merata mmg bersepah tepi jalan,nak yg bajet nak yg medium nak yg mewah,nak yg bertauliah tak bertauliah.. pilih je ikut bajet masing2,spa kat bali murah.


ni ktorg try masa last day dapat RM95 utk 2jam punya spa, ada massage, lulur & mandi bunga pergh terbaik!
harga dia dalam usd $70 ok...kitorg dapat rege murah sebab supir yg bawa



 lepas spa, lepas mandi bunga...bseri ke idok?hehe


scrub ni pon patut bli ok..murah je RM6 dah dapat yang ni mahal sebab kat kedai agung bali kalau kedai serimpi bali tu dapat la RM6



-ada yg pm saya tanya,airport tax utk tourist ada tak?jawapan nye...tak ada..airport tax dah dimansuhkan.

Pakej 4d3n RM799 (ticket flight,hotel+bfast & supir) kami amek dengan Go Tours And Holiday,first time amek pakej ngan diorang..harga pakej TIDAK termasuk entrance fees.alhamdulillah..trusted agent so lepas ni bole la amek pakej lain plak dengan GTAH.




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

0 ribu orang memberikan idea bernas:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...