MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, August 15, 2018

breakfast "tongmo" @ kukus, klang

alhamdulillah....akhirnya saya jumpe juga tongmo yg dekat dgn KL...aritu sebenarnya saya ada jumpe kt pantai klebang kebetulan singgah tepi pantai tgk ada orang jual..alahai rindu nye ngan tongmo ni...

apa tu tongmo??saya pernah blog kan satu masa dulu

http://ibudamia.blogspot.com/2012/04/apa-itu-tong-mo.html entry ni masa tahun 2012 ye itu lah kali terakhir saya makan..sebab orang yg selalu buat tongmo ni maid jiran sebelah dah balik kampung dia kt kemboja..so selama tu la dok mengidam mana nak cari..tak sangka ada org jual kt melaka...

saya saja tanya kt fb..klw kt kl sape tau mana ada jual...lepas tu ada sorang kwn komen kt fb katanya kt klang ada jual...nama kedai dia KUKUS...memang harus la kita terjah kan..kita bab2 makan ni mmg no 1 hahaha...

walaupon perjalanan dari keramat makan masa 50 minit gitu..sanggup ok...ala lagipun hari ahad jalan clear....tak sesak..ok je saya mmg suke jalan jauh2.ada juga msg beberapa org kawan ajak teman g makan tp ramai yg tak free..so kita pergi sorang2 jela...kebetulan anak2 plak xde...ngan dd diorang kan..so ibu pon apa lagi me time la hehe...

mmg harapkan waze je ni..alhamdulillah tak sesat jalan...senang je nk cari kt waze tu search je restoran kukus tepi sungai, kat klang.menu2 menarik tau semua ala kampung ada ubi kayu sambal ikan bilis, lempeng ikan bilis, pisang rebus, roti bakar arang dan paling special mestilah tongmo

tongmo ni satu set 2cs RM5 datang sekali dgn kerabu betik & sambal dia..tp kita tak suke betil so amek tongmo saje..
apa rasa tongmo ni?rasa dia daging yg di perap dgn bawang putih, halia & lada hitam masam2 manis sedappppppp

tempat pon menarik sebab klasik dan retro...sambil makan dpt dgr lagu2 p. ramlee mmg siok..xnak balik rasa...dgn meja pon ala2 zaman dulu kala.

alamat :
KUKUS
Jalan tepi sungai 6
41100 Klang
017-202 0802













Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, August 14, 2018

bermalam di pasir putih

kita ni klw ikutkan ada 3 kampung kt kelantan

1. pasir pekan, kampung belah mak
2. ketereh kampung belah abah (nenek masih hidup)
3. pasir putih kampung arwah atuk...

makcik2 ada lagi 3 orang kt pasir putih tu..so ada la tempat nak tumpang bermalam...jarang tido pasir putih klw balik kelantan...ni pon mulanya xde plan nak tido..tapi biasalah dah makcik2 lama xjumpe kan masing2 suruh tido..suh makan malam umah diorang..ok la xkan nak tolak bukan selalu pon balik kelantan kan....

seronok la budak2 kutip buah manggis...fuhhh puas makan buah manggis mmg rezeki ktorg la...tiga2 umah makcik ada pokok manggis..berpeluh2 mengait buah manggis...siap bawa balik kl tau..
lepas tu dapat makan cendawan tiram & cendawan kukur fresh..makcik tanam...dia pengusaha cendawan kt kampung tu...

malam tu mmg makan berselera betul lauk pauk kampung ala kelantan...seronok btol budak2..walaupon sebok komplen byk nyamok...

esoknye sebelum balik ketereh kami singgah pasar pagi dalam ladang getah yang viral kt fb..mmg makcik kita pon meniaga sayur2 kampung dalam tu..alang2 singgah mm byk la membeli wei...makanan dah la murah2 sedap2 plak tu....rambang mata oii klw tgk makanan2 kelantan ni



manggis petik dr pokok makcik
 cendawan kukur makcik tanam
 depan umah ada ladang pokok getah
 cendawan tiram
 siap dah lauk dinner cendawan tiram goreng telor

 kerabu sarae (rumpai laut)
 motor legend ni...motor abah guna dulu2 masa korg sekolah rendah motor ni la berjasa anta amek balik sekolah masa kecik2...motor ni juga la motor yg kita guna utk belajar bawa motor masa form 3
masih elok lagi...anta ke kampung bagi makcik guna utk dia bawa meniaga

pasar pagi guntong pasir putih
makcik kita dok meniaga 
 kerabu sarae

 lompat tikam
 laksam
 solok lada
 tapai ubi
 ketupat palas

 cek mek molek




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, August 13, 2018

kopitiam kita @ kota bharu

ni hari kedua masa blk kelantan aritu..ajak mak breakfast kat kopitiam kita.tak tahan tgk kwn2 dok share roti titab dia kan..terlior plak..

mmg harap kan waze je ni...dr umah makcik tak jauh pun dalam 6,7km je..ramai btol orang kebetulan masa datang tu ada satu bos rombongan dari indonesia...

makanan kt sini mcm2 ada...seme jenis yg dh siap2 bungkus..nasi ebrlauk ,nasi dagang, nasi kerabu...kuih2 segala mcm...dan paling special roti titab dia tu la...

harga standard kopitiam la...klw bli nasi kerabu bungkus ni lepas makan  8 orang hehe..tp xpe la sekali sekala nak merasa kan...










Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...