MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, August 15, 2018

breakfast "tongmo" @ kukus, klang

alhamdulillah....akhirnya saya jumpe juga tongmo yg dekat dgn KL...aritu sebenarnya saya ada jumpe kt pantai klebang kebetulan singgah tepi pantai tgk ada orang jual..alahai rindu nye ngan tongmo ni...

apa tu tongmo??saya pernah blog kan satu masa dulu

http://ibudamia.blogspot.com/2012/04/apa-itu-tong-mo.html entry ni masa tahun 2012 ye itu lah kali terakhir saya makan..sebab orang yg selalu buat tongmo ni maid jiran sebelah dah balik kampung dia kt kemboja..so selama tu la dok mengidam mana nak cari..tak sangka ada org jual kt melaka...

saya saja tanya kt fb..klw kt kl sape tau mana ada jual...lepas tu ada sorang kwn komen kt fb katanya kt klang ada jual...nama kedai dia KUKUS...memang harus la kita terjah kan..kita bab2 makan ni mmg no 1 hahaha...

walaupon perjalanan dari keramat makan masa 50 minit gitu..sanggup ok...ala lagipun hari ahad jalan clear....tak sesak..ok je saya mmg suke jalan jauh2.ada juga msg beberapa org kawan ajak teman g makan tp ramai yg tak free..so kita pergi sorang2 jela...kebetulan anak2 plak xde...ngan dd diorang kan..so ibu pon apa lagi me time la hehe...

mmg harapkan waze je ni..alhamdulillah tak sesat jalan...senang je nk cari kt waze tu search je restoran kukus tepi sungai, kat klang.menu2 menarik tau semua ala kampung ada ubi kayu sambal ikan bilis, lempeng ikan bilis, pisang rebus, roti bakar arang dan paling special mestilah tongmo

tongmo ni satu set 2cs RM5 datang sekali dgn kerabu betik & sambal dia..tp kita tak suke betil so amek tongmo saje..
apa rasa tongmo ni?rasa dia daging yg di perap dgn bawang putih, halia & lada hitam masam2 manis sedappppppp

tempat pon menarik sebab klasik dan retro...sambil makan dpt dgr lagu2 p. ramlee mmg siok..xnak balik rasa...dgn meja pon ala2 zaman dulu kala.

alamat :
KUKUS
Jalan tepi sungai 6
41100 Klang
017-202 0802













Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

0 ribu orang memberikan idea bernas:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...